Povratak

Korisna cjepiva protiv zaraznih bolesti | Zaštita od buha i krpelja za psa osjetljive kože

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko Bartoniček, dr. med. vet.
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Nedavno sam udomila odraslu kuju američkog stafordskog terijera. Obavile smo ovogodišnju vakcinaciju protiv bjesnoće. Zanima me za koje bi se druge bolesti odnosno kojim cjepivima mogla cijepiti s obzirom na to da nije poznat njezin cijepni status. Ne vjerujem da je kao štene cijepljena, možda za bjesnoću. Također, ona  vjerojatno ima atopijski dermatitis/alergiju na hranu. Uz dodatak lososovog ulja u hrani, hranu bez žitarica, redovito kupanje i brisanje nakon šetnje te naravno bolji smještaj nego u azilu, svrbež i ostale manifestacije alergije su značajno bolje. Zanima me koji je najbolji način za zaštitu takvog psa s potencijalno osjetljivom kožom od buha i krpelja. Ampule, sprejevi, tablete ili ogrlice? Do sada sam koristila tablete (Bravecto). Unaprijed hvala! Anastasija

O: U susretima s vlasnicima američkih stafordskih terijera i kroz iskustva savjetovanja takvih vlasnika, uočila sam da ima priličan broj pasa sklonih dermatitisima različitih uzroka kod te pasmine. Naročito mlađi psi u pubertetu, kujice povezano s ciklusima hormona, ishranom i slično. Iako su takve promjene učestale, nisu univerzalno sve jednakog karaktera, pa je stoga osobno iskustvo svakog vlasnika važno, naravno uz komunikaciju s veterinarom kolegom u praksi.

U slučajevima kada imamo psa za kojeg znamo da je osjetljiviji na neki način, uvijek prakiciramo stavljati psu manje agresivne preparate na kožu (pri tome mislim i na to da nisu sastavljeni iz više komponenata aktivnih supstanci) kako bi ga zaštitili protiv vanjskih nametnika, u prvom redu krpelja i buha. Naravno, izbor nije jednostavan jer niti jedan preparat nije sto posto učinkovit, ali se u razgovoru s vlasnikom i prolazeći zajedno kroz anamnezu zdravlja psa može odabrati prihvatljiva opcija.

Preparati na biljnoj bazi uvijek su nam dobar izbor u takvim slučajevima, npr. Orme naturali linija proizvoda koja se bazira na repeletnim svojstvima biljke Neem i njegovom eteričnom ulju. No u slučajevima kada je pas više izložen potencijalnim nametnicima, recimo da je aktivan, svakodnevno provodi s vlasnikom vrijeme u šetnji prirodom ili se druži sa drugim psima, tada sama biljna zaštita najvjerojatnije neće biti dovoljna. U tim slučajevima može se preporučiti stavljanje sprejeva ili ampula kao što su Frontline/Fypryst koji sadržavaju fipronil kao aktivnu supstancu.  

No ukoliko ste Vi već isprobali Bravecto tablete, koje su se pokazale učinkovite i kuja je dobro odreagirala na njih (znači nije bilo osipa, osjetljivosti od stane probavnog sustava ili drugih nuspojava koje su navedene u uputama proizvođača), tada ne vidim zapreke zašto ne biste nastavili sa tim preparatom.

U Republici Hrvatskoj jedino cijepljenje za pse koje je obvezno po zakonu je ono protiv bjesnoće. Cijepljeni bi trebali biti svi psi stariji od tri mjeseca ili u roku od 14 dana od kad ste ga nabavili. Uz cijepljenje je obvezno i čipiranje. Psi se moraju nadocjepljivati protiv bjesnoće svakih godinu dana.

Ostala cijepiva koja nisu obavezna, ali ih mi veterinari svakako preporučamo su kokteli cjepiva protiv zaraznih bolesti. To su parvoviroza, štenećak, leptospiroza i zarazni hepatitis, kod nas su najopasniji i najučestaliji štenećak i parvoviroza. Neke od ovih bolesti svakako su opasnije kod pasa u štenećoj dobi, a za odrasle pse, ukoliko su primili dovoljne doze cijepiva i nadocjepljivanje u fazi rasta, smatraju se da rijetko kada oboljevaju. No, s obzirom na to da je cijepni status Vaše ljubimice nepoznat, ne bi bilo loše da se još dodatno o cijepljenju posavjetujete s kolegom u praksi. Imunitet nakon cijepljenja traje godinu dana i preporučljivo je pse docjepljivati svake godine. Kokteli protiv pet bolesti također djeluju i na stvaranje protutijela protiv virusa parainfluence, uzročnika respiratornih infekcija, što je svakako preporučljivo.

Moja preporuka je da psa svakako trebate dodatno zaštititi od zaraznih bolesti, no kako su cjepiva inače dosta jaki aktivatori imunološkog odgovora psa, dobro bi bilo pripremiti kujicu davanjem vitamina kroz period 10-ak dana prije odlaska na cijepljenje i još 10-15 dana nakon, kako bi kujica lakše prošla kroz faze imunizacije.

Nadam se da će Vam ove informacije i savjeti biti od koristi, a za sva Vaša dodatna i buduća pitanja stojimo Vam rado na raspolaganju.  

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr